Kerajaan Akan Umum Kaedah Pembayaran Bantuan Musim Tengkujuh Kepada Pekebun Kecil Getah - Mah

PUTRAJAYA, 26 Julai (Bernama) -- Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi kini dalam proses akhir memuktamadkan kaedah pembayaran Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) kepada kira-kira 440,000 pekebun kecil getah di seluruh negara dan pengumumannya akan dibuat dalam masa terdekat.

Menterinya, Datuk Seri Mah Siew Keong berkata ini merupakan salah satu jaringan keselamatan yang bakal diselengara oleh kementerian menerusi agensi pelaksana, Lembaga Getah Malaysia (LGM) bagi memastikan kebajikan pekebun kecil getah terus dibela.

"Pada musim tengkujuh tersebut, sumber pendapatan pekebun-pekebun kecil getah di seluruh negara akan terjejas akibat keadaan hujan berpanjangan yang menghalang mereka keluar menoreh getah.

"Menerusi peruntukan Belanjawan 2017, kerajaan telah mengumumkan untuk memberi BMT dalam bentuk bantuan kewangan berjumlah RM200 sebulan mulai November tahun ini sehingga Januari tahun depan," katanya.

Mah berkata demikian dalam satu kenyataan selepas mengadakan perbincangan tertutup bersama Timbalan Ketua Menteri Sarawak Datuk Seri Douglas Uggah Embas di Kuala Lumpur hari ini, membabitkan isu-isu semasa sektor komoditi negara terutama tanaman komoditi lada serta getah.

Sarawak mempunyai bilangan pekebun kecil komoditi getah dan lada hitam terbesar di Malaysia.

Selain itu, Mah turut memaklumkan kesediaan kementerian meneliti cadangan Lembaga Lada Malaysia (LLM) bagi mewujudkan sebuah mekanisme jaringan keselamatan untuk para pekebun kecil lada.

Sambil mengalu-alukan cadangan itu, beliau berharap mekanisme itu dapat memperkasakan kemampanan industri lada negara yang terdedah kepada pelbagai cabaran global terutamanya ketidaktentuan harga pasaran dunia.

Purata harga pasaran lada hitam dan lada putih bagi tempoh Januari sehingga Jun tahun ini masing-masing pada paras RM19,071 satu tan metrik dan RM30,898 satu tan metrik berbanding RM28,835 satu tan metrik dan RM49,028 satu tan metrik pada tempoh sama tahun lepas.

Penyusutan harganya secara drastik iaitu 33 peratus dan 37 peratus, telah menjejaskan pendapatan hampir 24,000 orang pekebun kecil lada yang majoritinya (98 peratus) merupakan pekebun kecil lada Sarawak.

Mah turut memberi jaminan bahawa kerajaan Persekutuan sentiasa komited untuk membela nasib hampir 440,000 pekebun kecil getah dan hampir 24,000 pekebun kecil lada di seluruh negara.

"Pelaksanaan inisiatif jaringan keselamatan untuk komoditi getah dan lada bakal memanfaatkan seramai 114,186 pekebun kecil getah dan 23,505 pekebun kecil lada di Sarawak," katanya.

-- BERNAMA

 

 

Source: http://www.bernama.com/bernama/v8/bm/newsindex.php?id=1376175

Search

Calendar

Top

Google+
Follow @partigerakan